La banca haurà d'assumir les pèrdues pels fraus digitals als clients

El Tribunal Suprem ha dictat una sentència clau que posa el focus en la responsabilitat dels bancs davant les estafes digitals patides pels seus clients.

La resolució judicial del 9 d'abril estableix que les entitats bancàries hauran de reemborsar immediatament les quantitats defraudades, tret que puguin demostrar que hi va haver negligència greu per part de l'usuari.

La decisió del Suprem sorgeix en un context d'augment dels fraus bancaris en línia, on modalitats com el phishing, el smishing o els fraus amb Bizum s'han convertit en problemes quotidians. Aquesta sentència reconeix que la banca digital ha d'oferir mecanismes segurs i eficaços de protecció per al consumidor.

Segons l'Alt Tribunal, quan es produeix una operació fraudulenta no autoritzada pel client, el banc té l'obligació legal de tornar els diners robats sense demora, d'acord amb el que preveu la Directiva europea de Serveis de Pagament (PSD2) i la seva transposició a la legislació espanyola.

2 comentaris

Sánchez Moragas, Francesc Xavier

Per si us interessa, també varem fer un debat especial, amb la col·laboració de la Isabel Pons d'ADICAE, per parlar d'aquest tema a la Xarxa Audiovisual Local que podeu recuperar en aquest enllaç: 

Sánchez Moragas, Francesc Xavier

Moltes gràcies, Dani, molt interessant!!

Nosaltres tenim preparats uns models de documents, per poder ajudar les persones consumidores, en les seves reclamacions, davant de les entitats bancàries, precisament, al·legant que no hi ha negligència greu i que es fonamenten en els criteris d'aquesta sentència.

Adjuntem aquests formularis, per si poden ser d'utilitat a altres companyes i companys de les OMIC.

Hi ha un formulari per presentar la incidència davant del banc, abans de reclamar, per poder obtenir prou proves per poder presentar la denúncia a la policia.

Després hi ha un model de denúncia a la policia. També hi ha un model, ara si, per reclamar davant de la negativa del banc, de retornar els diners i, finalment, hi ha un model de reclamació al departament de conducta del Banc d'Espanya i davant de l'Agència de protecció de dades, per poder pressionar una mica més, abans d'haver d'anar a la via judicial, si fos el cas.

Els documents es poden descarregar en word en el següent enllaç: 

https://www.mataro.cat/ca/temes/consum/preguntes-mes-frequents-per-ambits-tematics-del-consum-1/preguntes-mes-frequents-sobre-lus-fraudulent-dels-sistemes-de-pagament-i-les-reclamacions-als-bancs-per-recuperar-els-diners